Wanneer en waar

4 en 5 november, in het Harry Mulisch Huis, De Balie en VondelCS.

Programma
Met een programma vol literatuur, wetenschap, kunst en poëzie brengen we een saluut aan de Grote Meester en laten we ons inspireren door een breed scala aan jonge schrijvers, grote dichters en scherpzinnige onderzoekers. Bezoek leesclubs, de opname van een podcast, een avond over het Kwaad of de wervelende literaire talkshow in het Vondelpark.

Met o.a.: Elfie Tromp, Alma Mathijsen, Abram de Swaan, Maurice Seleky, Lieke Marsman, Arnold Heumakers, Roman Helinski, Tonnus Oosterhoff, Daan Doesborgh, Marieke Lucas Rijneveld, Sander Kok en Kitty Saal.

Tickets

Kaarten voor het festival zijn hier te koop. Voer uw naam en e-mailadres in en kies uit de programma-onderdelen. U betaalt eenvoudig online via uw bank. De Vrienden van het Harry Mulisch Huis ontvangen een code waarmee ze met korting kaarten kunnen bestellen.

Bent u Vriend van het Harry Mulisch Huis, heeft u nog geen kortingscode ontvangen, maar u wilt al wel kaarten kopen? Stuurt u dan een e-mail naar info@harrymulischhuis.nl en dan sturen wij u zo snel mogelijk een kortingscode.

Zaterdag 4 november

Leesclub Sander Kok

Neem plaats in de monumentale werkkamer van Harry Mulisch en ga met schrijver Sander Kok in gesprek over zijn debuutroman Smeltende Vrouw (2017).

  
Locatie Harry Mulisch Huis
Tijd  12:00 - 13:00 uur

Leesclub Lieke Marsman

Neem plaats in de monumentale werkkamer van Harry Mulisch en ga in gesprek met dichteres en schrijfster Lieke Marsman over haar romandebuut Het tegenovergestelde van een mens (2017).

Locatie Harry Mulisch Huis
Tijd 14:00 - 15:00 uur

De Aanslag - een reis door de werkkamer met Arnold Heumakers

Harry Mulisch' roman De Aanslag verscheen 35 jaar geleden voor het eerst en dit najaar komt er weer een nieuwe druk. Arnold Heumakers, kenner van het oeuvre van de schrijver en lid van het comité dat Mulisch' literaire nalatenschap beheert, vertelt over de totstandkoming van De Aanslag en neemt de bezoeker mee op een reis door de werkkamer, op zoek naar sporen van die inmiddels klassieke roman.

Locatie Harry Mulisch Huis
Tijd 16:00 - 17:00 uur

De Nieuwe Letteren Show

Maurice Seleky ontvangt spraakmakende jonge schrijvers in een wervelende literaire talkshow in de studio's van VondelCS. Woon de opnames bij, geniet van een drankje en doe nieuwe literaire ontdekkingen.

 Met: Elfie Tromp, Roman Helinski en Marieke Lucas Rijneveld.

I.s.m. Stichting Nieuwe Letteren (de makers van de Jonge Schrijversavond).


Locatie VondelCS
Tijd 19:30 - 20:30 uur (zaal opent om 19:00 uur)

Literaire route: Harry Mulisch

Dwaal door het Amsterdam van Harry Mulisch met onze eigen app. Aan de hand van foto's, geluidsfragmenten en uniek archiefmateriaal worden de verhalen achter de plekken in de stad verteld. Je ziet de stad door zijn ogen: als het universum van Harry Mulisch, waarin tijden ineen lijken te vloeien en het gemakkelijk is om te verdwalen in het labyrint van verhalen.       

  
Locatie Start bij het Harry Mulisch Huis
Tijd Doorlopend

Zondag 5 november

VN Poëziepodcast met Daan Doesborgh

Daan Doesborgh neemt zijn Poëziepodcast tijdens dit Harry Mulisch Festival op in de werkkamer van Harry Mulisch. Wat normaal gesproken alleen te beluisteren is, is nu ook te zien: Daan gaat met dichter Tonnus Oosterhoff in gesprek over dichters, hun gedichten en de wereld waar ze die vandaan halen.

De Poëziepodcast is een samenwerking met de SLAA en Vrij Nederland.

  
Locatie Harry Mulisch Huis
Tijd 12:00 - 13:00 uur

Leesclub Alma Mathijsen

Neem plaats in de monumentale werkkamer van Harry Mulisch en ga in gesprek met schrijfster Alma Mathijsen over haar nieuwe en al veelgeprezen roman Vergeet de meisjes (2017).

 
Locatie Harry Mulisch Huis
Tijd 14:00 - 15:00 uur

17.00 – 18.00 uur: Chill-out and listen

Strijk neer voor een heerlijk borrelprogramma, vol interviews, muziek en literatuur. In Harry’s Bar draait Toine Donk (Das Magazin) plaatjes van Harry’s playlist, vertelt Alma Mathijsen over de familieband met de bekende schrijver en dichter Jean Pierre Rawie over de keer dat Mulisch naar Groningen kwam, komen Mulisch’ dandyeske outfits aan de orde en praat Philip Huff over het moment dat hij hem tegen het lijf liep op het Leidseplein. Een gênant gesprek volgde. De schrijvers dragen voor en delen verhalen met elkaar onder leiding van presentator Jörgen tjon A Fong. Uiteraard onder het genot van een Harry-borrel en passende liederen. Met medewerking van SSBA Salon.

Locatie:                         Harry’s Bar, Stadsschouwburg
Prijs:                              Gratis

De ontdekking ontdekt

Vijfentwintig jaar geleden verscheen De ontdekking van de hemel. Classicus en Mulisch-kenner Siward Tacoma gaat, in de werkkamer van de schrijver, in gesprek met Mulisch' weduwe Kitty Saal over het ontstaan van Mulisch' magnum opus.
  
Locatie Harry Mulisch Huis
Tijd 16:00 - 17:00 uur

Het proces Eichmann en hoe we het kwaad nu zien

Harry Mulisch, Hannah Arendt en Abel Herzberg verdiepten zich alle drie in de ultieme manifestatie van het kwaad: de holocaust. Alle drie deden ze verslag van het Eichmann-proces in Jeruzalem. Het proces had een enorme invloed op het denken over daderschap, goed en fout. Met o.a. socioloog Abram de Swaan.

  
Locatie De Balie, Grote Zaal
Tijd 20:00 - 21:30 uur

Literaire Route: Harry Mulisch

Dwaal door het Amsterdam van Harry Mulisch met onze eigen app. Aan de hand van foto's, geluidsfragmenten en uniek archiefmateriaal worden de verhalen achter de plekken in de stad verteld. Je ziet de stad door zijn ogen: als het universum van Harry Mulisch, waarin tijden ineen lijken te vloeien en het gemakkelijk is om te verdwalen in het labyrint van verhalen.       

  
Locatie Start bij het Harry Mulisch Huis
Tijd Doorlopend
Copyright Stichting Vrienden van het Harry Mulisch Huis - Wijzigingen voorbehouden

Pers

Voor persvragen wendt u zich tot Johan Kuiper, organisator van het Harry Mulisch Festival,
via JGJ.Kuiper@gmail.com of 06-57 93 54 66.

Colofon

Het Harry Mulisch Festival wordt geproduceerd door Stichting Vrienden van het Harry Mulisch Huis. Het Harry Mulisch Huis dankt alle partners van het Harry Mulisch Festival 2017: Gemeente Amsterdam, De Bezige Bij, De Balie, American Hotel, VondelCS en Stichting Nieuwe Letteren. Dank aan bureau Vruchtvlees voor de vormgeving.

 

Mede mogelijk gemaakt door: